Nicaragua SHG EP
Detailní popis produktu
Nicaragua SHG EP
S produkcí kávových zrn se tu začalo v roce 1870. Nikaragujská káva se považuje za jednu z nejjemnějších káv. Její chuť je lahodná, vyvážená a je velmi aromatická.
Jakost kávovníkových zrn bývá označována jako:
Central standard - 500 - 1500 m. n. m.
Central bueno lavado - 1000 - 1300 m. n. m
Central altura - 1300 - 1500 m. n. m.
Central estrictamente altura (SHG) - 1500 - 2000 m. n. m.
Zrna s označením SHG jsou nejlepší nikaragujská kávovníková zrna s velmi vyváženou chutí, příjemnou kyselostí, lahodnou vůní. Velká kávovníková zrnaMaragogipe jsou jemně praná. Nejznámějšími nikaragujskými produkčními oblastmi jsou Managua, Matagalpa a Jinotega. Mezi méně významné oblasti řadíme Madriz nebo Nueva Segovia.
Jak si kávu připravit?
Standardně Vám dodáváme zrnkovou, tedy nenamletou kávu. Pokud si svou kávu však chcete vychutnat i jinak (v moka konvičce, na filtru, ve french pressu, jako "turka", apod.), uveďte nám tuto informaci do objednávky. Nebo se podívejte na naší nabídku kvalitních ručních mlýnků nebo elektrických mlýnků.
Je třeba si uvědomit, že káva ztrácí svou čerstvost po namletí ještě rychleji. Nejvíce ztratí během 30 minut, kdy na ni působí vzduch a světlo. Toto je důvod, proč Vám doporučujeme namlít svou kávu těsně před přípravou.
Doba spotřeby
Na našich balíčcích najdete doporučenou dobu spotřeby 6 měsíců. Ve chvíli, kdy balíček s kávou otevřete, káva začíná stárnou mnohou rychleji. Do balíčku už může vzduch a zrnka tak rychle ztrácí na čerstvosti. Pokud kávu spotřebujete do druhého dne až týdne po otevření, jde o ideální stav.
Jak kávu skladovat?
Pro balení kávy využíváme speciální třívrstvé obaly se ZIPem. Vaší kávu ponechte v původním obalu a uložte na místo se stálou teplotou. Kávu si tak vždy vychutnáte jako kdybyste ji zrovna otevřeli. Maximálně však tak 2-4 týdny po otevření.
Zrnka nepřesypávejte do jiné krabičky, přijdete o aroma, které zůstane v původním sáčku. Vymačkejte z balíčku vzduch a pokud nevěříte našemu ZIPu, pomozte si kolíčkem nebo kancelářskou sponkou. Nedávejte kávu do lednice, při vyndání se kávová zrnka orosí a vlhkost se dostane i dovnitř zrnek. A to rozhodně její vlastnosti nevylepší.
Snažte se nenechávat kávu ani v násypce Vašeho kávovaru nebo mlýnku. Vždy použijte jen takové množství, o kterém víte, že ho spotřebujete. V kavárně sypte do mlýnku jen tolik kávy, kolik ji spotřebujete v následujících 2 hodinách. Raději dosypávejte častěji po menších dávkách. Káva je vystavena vzduchu i světlu a ztrácí tak své kvality.
“Dokud šťastný keř kávovníku bude růst,
dokud jeho zrnka budou pukat a mlýny budou mlít,
dokud lesk pozlaceného dýmu bude na zrnkách rozkvétat,
dokud mořský příliv bude čínské břehy omývat,
dokud káva bude britským nymfám lahodit,
dokud proudy slasti hlavu skleslou budou ovívat
a sladká hořkost plamen chuti zjemňovat,
tak bude její jméno a sláva dlouho žít."
Alexander Pope (1688 - 1744)