French press

Jak french press funguje a proč je z něj káva tak dobrá?

Toto zařízení je postaveno na poměrně jednoduchém principu louhování a následné filtrace rozemleté kávy. I přes poměrně primitivní funkcionalitu je káva z french pressu opravdu lahodná a říká se, že některé druhy káv opravdu rozvinou své chutě právě a pouze ve french pressu. Proč? Pokud připravujeme kávu filtrováním přes filtrační papír třeba v překapávači Hario V60, zachytí se v něm kávové oleje a káva tak ztrácí chuťovou kvalitu. V moka konvičce zase díky varu, který vodu přes kávu „prožene“ dojde k jemímu „spaření“, které opět negativně ovlivní chuť. French press žádný z těchto neduhů nemá – káva se volně prohání v konvičce, luhuje se a vytváří plnou a krémovitou chuť. Na druhou stranu v šálku někdy končí i kousky rozemletých zrnek, které filtr nezachytil.

Předtím, než si french press pořídíte, položte si několik otázek: 

Pro kolik lidí kávu pravidelně chystáte? Nejčastěji se káva z french pressu servíruje do šálků o objemu 100-150 ml. Pokud jste dva, vystačí vám french press na 3 šálky (0.35 l). Pokud je vás více, nebo vypijete kávy hodně, zvolte french press na 8 šálků (1 l).

Chystáte se french press přepravovat? Pokud s vámi konvička bude cestovat, rozhodně zvolte nerez místo skla (byť tvrzeného). Konvička z nerezu toho vydrží opravdu hodně. Na druhou stranu, přes tu skleněnou máte možnost přípravu kávy lépe kontrolovat.

Na jak dlouho french press kupujete? Tato otázka se může zdát zvláštní, ale ve skutečnosti je ryze praktická. Na french pressu toho sice není moc co zničit, nicméně jednou za pár let je potřeba vyměnit sítko pístu, které se opotřebovává. Pokud koupíte levný french press v supermarketu, většinou nejsou k dispozici náhradní díly a konvičku tak po poměrně krátké době můžete vyhodit. Pro značkové french pressy náhradní díly seženete většinou bez problému.

 
      • Bialetti French Press 350 ml
    • Luxusní nerezový french press Bialetti s objemem 350 ml pro snadnou přípravu čerstvé kávy

      Nerezový french press od italské značky Bialetti si zamilujete pro své na první pohled precizní zpracování, luxusní design a v neposlední řadě i vysoce kvalitní materiály. French press je vyroben z nerezové oceli 18/10, kvalitního borosilikátového skla a rukojeť je z plastu.

      Díky tomuto vysoce kvalitnímu provedení, kdy je pozornost kladena i na ten nejmenší detail, vám french press Bialetti vydrží v bezvadném stavu roky.

      Objem: 350 ml

       

      Postup

      Obsluha je nesmírně jednoduchá, ale vyžaduje dodržení některých zásad, které si snadno osvojíte: do předem vyhřáté skleněné nádobky vsypte potřebné množství hrubě mleté kávy (60 g / 1 litr vody, vyzkoušejte si konzistenci cukru krystal hned vedle umleté kávy), zalijte horkou vodou o teplotě 93 °C (stačí nechat přejít varem a počkat půl minuty, až zchladne), dobře promíchejte, přiklopte sítkem s víčkem a sítkem stlačte vzniklou krustu 2 cm pod hladinu. Nechte extrahovat 3-4 minuty a sítko dotlačte až ke dnu; při stlačování nepoužívejte sílu — klade-li krusta odpor, vraťte se se sítkem o 1 cm zpátky a poté pokračujte ve stlačování. Pár okamžiků počkejte, než se zvířený prach usadí a slijte do šálku. Sledujte závěrečný proud slévané kávy, jestli neobsahuje sedlinu a včas ho zastavte. Slévá se vždy veškeré množství najednou, čímž se zastavuje extrakce, nápoj nesmí zůstat ve french pressu spolu se stlačenou sedlinou na pozdější dolití šálku!

      • Mletí kávy: velmi hrubé, jako cukr krystal
      • Doba přípravy: 4 minuty

      Tipy a triky:

      • vyměnitelnost kádinky french pressu je plusem (nelepený design),
      • daleko nejlepší jsou frenchpressy dvoustěnné (termoizolační), které udrží teplotu kolem 90 °C po celou dobu extrakce,
      • předehřívejte nádobku a po zalití usaďte sítko s víčkem, zabráníte tak zbytečnému chladnutí vody, která extrahuje nápoj,
      • netlačte příliš velkou silou, aby horká káva nevystříkla a neopařila vás,
      • pokud závěrečný proud slévaného nápoje obsahuje kávový prášek, mleli jste ještě pořád příliš jemně anebo váš mlýnek mele nestejnoměrně,
      • hrubé mletí je náchylné na nepřesnost a je těžké se k němu dopracovat; vyplatí se investovat do přesných a dražších mlýnků

      Zdroj: www.piccoloneexistuje.cz

      Můžeme doručit do
      26.11.2019
      • Cena:
      • 495,04 Kč bez DPH
        599 Kč