Columbia Supremo

Espresso
3 hodnocení
171 Kč 581 Kč od 171 Kč
Balení
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Můžeme doručit do:
10.12.2021 10.12.2021 Zvolte variantu

Kolumbijská káva Supremo má vyváženou chuť a jemnou kyselost, střední tělo.

SCA: 84
Složení: 100% arabica
Odrůda: arabica
Způsob zpracování: mokré
Původ kávy: Kolumbie, Region Various Regions, 1200 - 2000 m.n.m.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Columbia Supremo

2_cafeimportsbrazilphotogallery

Kolumbie je asi největším světovým producentem jakostních kávovníkových zrn, která poskytují hedvábnou, aromatickou, silnou a s ničím neporovnatelnou chuť kávy v šálku. Správně připravená kolumbijská káva se uznává jako jedna z nejlepších, chuťově vyvážených káv a zároveň se pokládá za nápoj, který je možné pít v kteroukoliv denní dobu. První kávovníky dovezl do Kolumbie jistý misionář roku 1808 z Francouzských Antil (dnešní Malé Antily) přes Venezuelu. Nejdřív se pěstovaly v okolí Cúcuty, později se pěstování rozšířilo i na jih země. Oblasti ve kterých se kávovníky pěstují, se rozprostírají mezi výběžky And, kde je mírně vlhké podnebí, a ve východních, západních a centrálních horských oblastech. Hornatý terén má velmi rozmanité mikroklima, což znamená, že sběr úrody může probíhat téměř po celý rok, jelikož plody kávovníků dozrávají postupně a v rozličných obdobích. 

etiopia

Kolumbie má štěstí i v tom, že se nemusí obávat příchodu mrazů, na rozdíl např. od Brazílie, které by mohly zničit úrodu. Pěstuje se tu kávovník arabský v několika varietách (Bourbon, Typica, Caturra, Maragogipe apod.) Velmi málo se pěstuje robusta. Díky dostatku vodních toků se kávovníková zrna zpracovávají z 90% mokrou cestou. Z poloh, kde je nedostatek vody, se kávovníková zrna dopravují v pergamenových obalech až do středisek, kde se zpracovávají, a to těsně před jejich naloděním.K nejlepším kolumbijským kávovníkovým zrnům patří ta, co pocházejí z plantáží v okolí Medellínu, Armenie a Manizalesu. Tyto tři oblasti jsou známy pod zkratkou MAM. 

Klasifikace kolumbijských kávovníkových zrn:

Supremo (velká zrna bez perlových zrn)
Excelso (střední až malá zrna s perlovým zrnem)
Caracol (velká perlová zrna)
Caracoli (malá perlová zrna)

 

 

Jak si kávu připravit?

2_cafeimportsbrazilphotogallery

Standardně Vám dodáváme zrnkovou, tedy nenamletou kávu. Pokud si svou kávu však chcete vychutnat i jinak (v moka konvičce, na filtru, ve french pressu, jako "turka", apod.), uveďte nám tuto informaci do objednávky. Nebo se podívejte na naší nabídku kvalitních ručních mlýnků nebo elektrických mlýnků.

Je třeba si uvědomit, že káva ztrácí svou čerstvost po namletí ještě rychleji. Nejvíce ztratí během 30 minut, kdy na ni působí vzduch a světlo. Toto je důvod, proč Vám doporučujeme namlít svou kávu těsně před přípravou.

Doba spotřeby

Na našich balíčcích najdete doporučenou dobu spotřeby 6 měsíců. Ve chvíli, kdy balíček s kávou otevřete, káva začíná stárnou mnohou rychleji. Do balíčku už může vzduch a zrnka tak rychle ztrácí na čerstvosti. Pokud kávu spotřebujete do druhého dne až týdne po otevření, jde o ideální stav. 

  

 

Jak kávu skladovat?

cafeimportsbrazilphotogallery-5

Pro balení kávy využíváme speciální třívrstvé obaly se ZIPem. Vaší kávu ponechte v původním obalu a uložte na místo se stálou teplotou. Kávu si tak vždy vychutnáte jako kdybyste ji zrovna otevřeli. Maximálně však tak 2-4 týdny po otevření.

Zrnka nepřesypávejte do jiné krabičky, přijdete o aroma, které zůstane v původním sáčku. Vymačkejte z balíčku vzduch a pokud nevěříte našemu ZIPu, pomozte si kolíčkem nebo kancelářskou sponkou. Nedávejte kávu do lednice, při vyndání se kávová zrnka orosí a vlhkost se dostane i dovnitř zrnek. A to rozhodně její vlastnosti nevylepší.

Snažte se nenechávat kávu ani v násypce Vašeho kávovaru nebo mlýnku. Vždy použijte jen takové množství, o kterém víte, že ho spotřebujete. V kavárně sypte do mlýnku jen tolik kávy, kolik ji spotřebujete v následujících 2 hodinách. Raději dosypávejte častěji po menších dávkách. Káva je vystavena vzduchu i světlu a ztrácí tak své kvality.

  

“Dokud šťastný keř kávovníku bude růst,
dokud jeho zrnka budou pukat a mlýny budou mlít,
dokud lesk pozlaceného dýmu bude na zrnkách rozkvétat,
dokud mořský příliv bude čínské břehy omývat,
dokud káva bude britským nymfám lahodit,
dokud proudy slasti hlavu skleslou budou ovívat
a sladká hořkost plamen chuti zjemňovat,
tak bude její jméno a sláva dlouho žít." 

Alexander Pope (1688 - 1744)

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz